Tandlægebesøg – De værste og bedste kommuner

Færre og færre danskere går til Tandlægen. Her er de bedste og de værste kommunerne.

knapt èn ud af tre københavnere gik til tandlæge i 2017. I samme år gik hver anden i langeland kommune til tandlæge, viser en ny undersøgelse.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af data fra Danmarks statistik

Anbefalingen fra tandlægeforeningen siger at man som hovedregel skal få tjekket sine tænder en gang om året.

Det kan man ikke sige befolkningen får opfyldt. Selvom det bliver utopi at forvente et 100% opmøde, så har kommuner som Ishøj et stort stykke arbejde foran sig, når kun 30,9% af befolkningen tog afsted til tandlæge i 2017. De bedste kommuner i landet har et opmøde på knapt over 50%, det er bedre men det er langt fra det ideelle, når resultaterne møder anbefalingen fra tandlægeforeningen. Hvorfor?
Det er tidligere blevet vurderet af KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) at det lave tal for tandlægebesøg i kommunerne er i direkte korrelation med beboernes økonomi, og derfor har kommuner med et højt antal kontanthjælpsmodtagere et lavere antal tandlægebesøg. Men dette er kun èn faktor af mange der spiller ind på resultaterne til for lavt antal tandlæge timer.

Kommuner med det dårligste opmøde i 2017.

Ishøj 30.9 %
Tønder 34.7%
Aabenraa 36.6%
Brøndby 36.6%
København 37.5 %

Det ser ud til at være svært at få over 50% af befolkningen til at gå til tandlægen. Kun to kommuner har formået at klare det. Det er Langeland Kommune 50.5 % og Læsø 51.6%. 

Kommuner med det bedste opmøde i 2017

Læsø 51.6%
Langeland 50.5%
Hørsholm 49.5%
Bornholm 49.5%
Allerød 49.3%

Spredningen på tallene er mindre set på et regionalt basis. Men det er folket i nord der er dygtigst til at tage til tandlægen. Hvorfor? På baggrund af KORAs vurdering af den økonomiske faktor der har indvirkning på jævnlige tandlægebesøg, så har Nordjylland også en langt lavere andel kontanthjælpsmodtagere i modsætning til hovedstadsområdet, som har over tre gange så mange. Det kan muligvis forklare det vi ser i andel tandlægebesøg opdelt efter regioner.

Nordjylland 46.2%
Midtjylland 44.5%
Sjælland 44.0%
Syddanmark 43.6%
Hovedstaden 41.6%

Hvilke årsager medfører et lavt antal tandlægebesøg?
Et lavt antal tandlægebesøg vil føre til flere tandsygdomme i befolkningen, hvilket kan koste både dig og velfærdsstaten langt mere end et tandlægetjek. Tænderne er noget af det mest essentielle vi har, og vi bruger dem mange gange dagligt, så det er værd at tage godt vare på dem.

Hvad kan DU gøre?
Selvom et almindeligt tandlægetjek er for dyrt for mange studerende og kontanthjælpsmodtagere, så er, ironisk nok, den bedste metode for at undgå skyhøje tandlægeregninger, regelmæssige tandlægetjek. Men når statistikken viser så lave tal på nationalt plan skal der foretages en større handling for at vende om på de nuværende tendenser.

Men heldigvis har der dukket op services og tjenester der kan hjælpe.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *